Ramen – Shouyu Ramen

Shouyu ramen, eller soyaramen är en vanlig typ av ramen som sägs komma från Tokyo-området. Smaken är ganska mkt soya, men kompletteras väl av vitlöken, ingefäran, saken och basbuljongen som man blandar ut denna bas med.

Skålen serveras normalt med Shouyu Fläsk som tillagats i denna bas (se separat post) som toppas med salladslök, benoshoga, ägg och lite Nori. För att få alla ingredienser att smaka så mkt som möjligt läggs allt upp i skålen så sent som möjligt under tillagningen i en riktigt varm buljong.

Basen görs av följande :

  • 4 dl vatten
  • 1.5 dl japans soya
  • 5 tsk sake, eller vitt matlagningsvin
  • 4 vitlöksklyftor, eller 2 kina-vitlökar
  • 3 cm ingefära
  • 1/4 msk salt
  1. Dela vitlöken i ett par mindre bitar om de är stora.
  2. Krossa ingefäran med knivbladet
  3. Blanda alla ingredienser och koka upp.
  4. Låt sjuda i 30 minuter under lock.
  5. Sila basen (eller plocka bort alla bitar med en sked)

Ingredienser till servering.

  • Ramen. Finns i små portionsförpackningar, torkade, som kokas ung. 3 min. Det går även att hitta vakuumförpackade portionsförpackningar vilka är utmärkta.
  • Kokt ägg. Koka dem till nästan fast gula (~55g ägg, 7 min) och lägg i kallt vatten när de är klara.
  • Salladslök, hackade till små ringar
  • Nori (sjögräs), klippta i en fyrkant
  • Benishoga (inlagd ingefära, rosafärgad)
  • Shichimi Togarashi-peppar (japansk pepparmix)
  • Soyakokt sidfläsk (se annan post)

Servering:
Det är som sagt viktigt att uppläggningen går fort och man serverar omedelbart. Ramen ska serveras varmt och ska börja ätas direkt för att inte smakerna och innehållet ska ändras eller flyta ut. Som det mest japanska sakerna ska det vara enkelt och elegant.

  1. Dela äggen i halvor.
  2. Koka ramen i endast vatten enligt förpackningens tidsangivelse. Skölj sedan direkt i kallt vatten för att förhindra att nudlarna sväller ytterligare om du inte har möjlighet att direkt lägga i den i buljongen. Häll upp nudlarna i en sil eller durkslag och skaka den kraftigt ett par gånger, för att kunna få bort allt vatten.
  3. Blanda soyabasen med buljongbasen. Jag tycker 4 delar buljong och 1 del soyabas ger ett bra resultat. (Men smaken är som baken)
  4. Lägg i nudlarna.
  5. Lägg i fläsket.
  6. Lägg i ägghalvorna.
  7. Toppa med salladslök och Ingefäran.
  8. Krydda med lite Shichimi-peppar.
  9. Sist men inte minst lägg dit sjögräset.

Smaklig resa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *