Det var dags att plocka fram fritösen igen.
Detta inlägg handlar inte om någon historik eller annan information. Vill man veta mer finns en dokumentär på Netflix om General Tsos chicken. Sök efter ’The search for general Tso’.
Receptet har jag hittat någon stans och i det har jag gjort en del förändringar. Jag kommer ändra mer eftersom…. men här är huvudingredienserna iallafall.
Kyckling : 600-700g – uppskurna i lagom stora munsbitar.
Marinad :
Marinaden vet jag inte om den egentligen är nödvändig, men det ger smak på kycklingen och jag gör det som en del av receptet.
- 1 st Äggvita
- 2msk mörk kinesisk soya (ej svamp-varianten)
- 4 msk vitt matlagningsvin
- 1/4 tsk – bakpulver
- 3 msk ljus majsena
- 600-700g kyckling
- Vispa upp äggvitan så att den blir vit och bubblig
- Blanda ihop allt utom bakpulvret
- Häll hälften i en bunke för senare användning i receptet.
- Vispa i bakpulvret i marinaden
- Lägg i kycklingen och ställ in i kylskåpet 1-2h.
Frityrsmeten
Jag är väldigt osäker på hur pass mkt vätska man måste ha extra här. Marinaden som är kvar från tidigare räcker uppenbarligen inte, så ett par msk vatten till i detta skadar inte (Detta är det jag är mest osäker på när det kommer till receptet och hur det påverkar resultatet). Smeten ska vara ganska tjockt men flytande, som man doppar kycklingbitarna i innan man friterar dem. Om man har mjölklumpar kvar i smeten så trycka gärna lite på kycklingen så att de fastnar. De ger lite smak och struktur på resultatet.
- 1/2 cup mjöl
- 1/2 cup majsena
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- … extra vatten
- Blanda ihop allt ordentligt
- Häll i den marinad (utan bakpulver) och rör runt med pinnar eller gaffel. Det får gärna vara kvar lite klumpar i smeten.
- Doppa kycklingbit för kycklingbit och lägg den på en talrik eller nät, för att sedan lägga lagom stora batchar i fritösen.
- Fritera i 170-180°C 3-4 min så att kycklingen blir helt tillagad, men inte torr eller bränd (viktigt att undvika att den blir för mörk, för bränt smakar den inte alls bra)
Sås
Såsen går ganska fort att laga till, och helst bör man se till att kycklingen är precis klar när såsen är klar för att få äta varm mat. Den friterade ytan kommer ganska snabbt att bli mjukare när den blandas med såsen, vilket är ganska ok, men godare helt nyblandad.
- 3 msk mörk kinesisk soya (ej svamp-varianten)
- 2 msk vitt matlagningsvin
- 2 msk vitvinsvinäger
- 3 msk kycklingbuljong (ej curry-varianten på tärning)
- 4 msk socker
- 1 tsk sesamolja
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk riven eller pressad vitlök
- 2 tsk ingefära riven
- 2 st vårlökar, fint hackade
- 2 st torkade röda chili (eller färsk funkar med, beroende på smak)
- Blanda olja, vitlök, ingefära och chili i en panna. Koka/Stek ett par minuter på inte allt för hög värme, så att allt blir mjukt och ej bränt – 3-4 minuter under omrörning.
- Blanda soya, matlagningsvin, vinäger, buljong, socker och sesamolja i en bunke. Rör runt så att all socker löses upp.
- Häll blandningen i pannan och låt allt koka upp.
- Häll i majsena och rör runt till det tjocknar (vilket kommer att gå snabbt). sänk värmen rejält och häll i vårlöken (den kan man spara till uppläggningen om man vill)
- Häll i den friterade kycklingen och blanda försiktigt så att kycklingen blir täckt att ett lager sås.
Noteringar : Jag hade inte kinesisk soya hemma senat utan använda mrs Chengs japanska soya istället i hela receptet. Smaken blev bra så det går att använda om man så önskar.
Servera med ris…. smaklig spis.