Gyoza – Japanska dumplings

Gyoza – den japanska varianten av den kinesiska dumplingen, serveras vanligen i japanska restauranger som en sidorätt till annan mat.

Man kan ofta hitta den i flera olika varianter, stekta ’yaki-gyoza’, kokta ’sui-gyoza’ eller friterad ’age-gyoza’. Detta recept är en variant av yaki-gyoza som så många andra rätter är rätt enkla att tillaga, men kan ta lite tid att preparera.

Jag burkar fuska och köpa färdiga degplattor i en asiatisk affär. Receptet för att göra egna är ganska enkelt, men att kavla ut dem till en bra tunnhet är svårt och rätt tidskrävande, så jag kör på halvfabrikaten. Vill man ändå göra egna så är receptet enkelt att hitta på nätet.

Ingredienser, för ca 50st

 • 500g köttfärs eller fläskfärs
 • vitkål Riven, ca 2/3 av volymen för köttfärsen
 • 2 vitlöksklyftor (beroende på styrka)
 • 5 cm ingefära, tumtjocklek ca.
 • Salt
 • Svartpeppar
 • En skvätt soya
 • Lite sesamolja

Blanda alla ingredienser i en bunke och sätt in i kylskåpet under plastfolie tills du ska  använda det.

 1. Ta en degplatta och lägg mitt i handen.
 2. Ta lite färs och lägg den som en avlång klump i plattan
 3. Blöt kanterna med ett fuktigt finger och vik ihop plattan försiktigt runt färsen och samtidigt kläm ur luften försiktigt.
 4. Gör ett par veck längs kanten så att de både sitter ihop bättre, samt blir estetiskt vackra……

Tillagning

 1. Värm en stekpanna på hög värme och häl i ett par droppar olja.
 2. Lägg i gyozan i pannan och låt botten på dem få yta under sig. Se till att de inte fastnar under stekningen genom att röra lite på dem under tiden.
 3. Häll på vatten i pannan och lägg snabbt på ett lock. Skaka lite på pannan under tiden de ångkokas för att se till att de inte fastnar.
 4. När vattnet är borta är gyozan klar att serveras eller läggas upp på fat för nästa omgång.

Det svåra i det hela är att veta rätt vattenmängd. Det tog ett tag innan jag hittade rätt kombination då man har olika stora gyoza och olika stora stekpannor.

Doppsås
Vanligt är att man blandar soya, ett par droppar chiliolja (sesamolja med chilismak) samt lite risvinäger i en liten skål lagom att doppa en gyoza i. Man kan även ha i lite vitlök, sesamfrön och finfinhackad vårlök om man orkar vara omständig. Det finns även färdiga såser att köpa, även om jag personligen njuter bäst av den egna enkla blandingen, soya, vinäger och chiliolja.

Servering
Finservering, lägg upp på ett fat i en rad med ev tillbehör samt den fina dyra skålen. Fulservering med ’grabbarna’, så lägg allt i en hög, ge alla en dopskål och kör hårt på vem som hinner äta flest.

Gyoza Japan

En liten talrik gyoza i Tokyo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *