Yakitorisås

Yakitori brukar serveras i Japan som kyckling på spett, som är doppade och lätt glaserade av yakitorisås.

Såsen som hör till är en rätt söt soyabasserad sås, som är gott till rätt många olika rätter.

Tillagningen är väldigt enkel och tar inte så lång tid, men är man oförsiktig bränner man sockret i såsen och smaken blir inte alls bra. Däremot så ändras smaken under tillredningen så jag anser nog att den behöver sina 15 minuter, även om många andra recept bara kokar upp den så att sockret löser sig.

Såsen klarar sig någon vecka i kylskåpet, men går att lägga i frysen för mkt längre hållbarhet. Tänk dock på att sockerhalten i såsen gör att den inte kommer frysa till, utan bara bli väldigt trögflytande.

Ingredienser

  • 1/2 cup japansk soya
  • 1/2 cup mirin
  • 4 msk socker

Tillagning

  1. Blanda allt i en kastrull
  2. Koka upp och sänk värmen direkt
  3. Låt såsen puttra lite smått, utan lock. under 15 minuter för att koka den tjockare. Rör runt i den regelbundet och var försiktig så den inte kokar över eller blir bränd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *